Historien om Ferd. Garströms Konditori

Reinhold Garström

Garströms Konditori har serverat kaffesugna Lidköpingsbor sedan 1857 och är idag ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade konditorier.

Kom in och upplev historien om Garströms på plats!

 

Kondtoridisken är K-märkt och kvar sedan originalinredningen när man byggde upp huset efter branden som ödelade hela byggnaden 1884. En oerhört vacker disk med tidstypiska inslag med vackra snidade detaljer i guldfärg.

 

Reinhold Garström startade Garströms Konditori 1857 efter att ha arbetat som konditor - eller sockerbagare som man sa på den tiden - på Hofgrens konditori. På Hofgrens träffade han också sin blivande fru Sara Chatarina Ödman som arbetade i serveringen. Lokalen är på samma plats som den ligger idag, med fasaden åt Grevhusgatan och med bageriet längs Särnmarksgatan i en fristående träbyggnad.

Ende sonen Carl Ferdinand Garström (1856-1914) tog över konditoriet efter sin fars bortgång 1879 och drev rörelsen tillsammans med sin mamma. Sara Chatarina avled 1881 i en ålder av 54 år och sonen fortsatte bedriva verksamheten och då med namnet Ferdinand Garströms Konditori.

 

Carl Ferdinand Garström

Ferdinand Garström arbetade som konditor i Motala innan han återvände till Lidköping för att överta Garströms under hans fars sjukdom. Garströmsfamiljen var vida känd för sin framåtanda och energi och med dessa egenskaper lyckades Ferdinand behålla den aktade ställningen familjen byggt upp i Lidköping.

 

Hela kvarteret inklusive konditoriet brann ner en novembernatt 1884, i Lidköpings Tidning kunde man 29 November 1884 läsa "Eld utbröt i torsdags morse vid 3-tiden i konditor F. Garströms uthus. En lindrig vind jämte den omständigheten, att sprutorna i följd av den starka kölden - 18 grader - på en god stund ej kunde fylla sitt ändamål". Vidare kunde man läsa i artikeln "Alla, såväl befäl som manskap, fattade också vådan av att elden spred sig och arbetade med liv och lust".

 

På mycket kort tid byggde Ferdinand Garström upp ett konditori i tillfälliga lokaler, och 1886 kunde man flytta tillbaka till samma adress med nybyggda lokaler. De nya lokalerna var modernt och smakfullt inredda enligt tidens sed med plyschstoppade stolar och soffor i 1800-talets rokokostil. En del renoveringar har gjorts i lokalen men den är i stort sett samma idag som den var under slutet av 1800-talet.

 

1920 tog sonen Erik Garström (1887-1953) över konditoriet efter gesällen i Norrköping och en femårig anställning hos Bergs hovkonditori i Stockholm. När Ferdinand Garström avled 1914 skötte hans fru Erika Garström verksamheten tills Erik tog över rörelsen vid hennes pensionering. Erik Garström var mån om att upprätthålla gamla traditioner och lade ner ett intensivt arbete för att bibehålla arvet efter sina förfäder. Han stod också för en omfattande restaurering av serveringarna för att öka komforten för gästerna. Det var också Erik som satte in elektriska ugnar i bageriet på gården.

Under sin karriär fick han många diplom för sina insatser i att alltid förbättra och utveckla sin kompetens inom sockeryrket. Erik var extremt social och mycket omtyckt i sin stora vänkrets. Han var en av grundarna till Lidköpings Gymnastik- och Simsällskap samt satt flera år som ordförande för Lidköpings Atletsällskap. Ett annat stort intresse var att bege sig ut på Vänern med sin imponerande motorbåt.

Erik Garström

 

 

Bertil Garström (1923-2003) var den fjärde och sista generationen Garström som drev konditoriet. Han kände stort ansvar och pliktskyldighet för att förvalta och fullfölja traditioner från hans föregångare. Innan Bertil tog över ensamt ansvar för verksamheten utbildade han sig inom yrket och tog gesäller under sju års tid.

 

Garströms Garströms Ko n.............................tröm Konditori Lidköping Bröllopstårta tårta Lidköping Garströms

Copyright Garströms Konditori AB 2014